Jeugdtennis en tenniskids

Jeugdtennis en tenniskids

Vanaf september 2013 is er veel veranderd in het jeugdtennis. Vanaf dat moment worden jeugdleden ingedeeld binnen hun eigen leeftijdscategorie of spelniveau. De categorieën worden aangegeven met kleuren, te weten blauw, rood, oranje, groen en geel. Er kan competitie gespeeld worden vanaf het niveau rood (zie hiervoor jeugdcompetitie).

De huidige leeftijdsindeling:

Er wordt bij het indelen van de categorieën steeds gekeken naar de leeftijd die een jeugdspeler in het betreffende kalenderjaar bereikt. Naast leeftijd wordt er ook gekeken naar het spelniveau van de speler, vandaar de overlappende categorieën.

Tenniskids (tot 12 jaar)

Tenniskids is het KNLTB tennisprogramma voor kinderen t/m 12 jaar. Het is erop gericht om alle kinderen op een optimale en prettige manier kennis te laten maken met de tennissport. De kinderen worden in een team met leeftijdsgenootjes geplaatst. Ze spelen met speciale ballen, op een aangepast tennisveld met hun eigen telling en spelniveau.

 

 

 

 

 

 

 

 

Blauw

De allerjongste kinderen (4 tot 6 jaar) maken spelenderwijs kennis met tennis en de vereniging. Met name het spelplezier staat centraal en tennis wordt aangeboden door middel van spelletjes. Deze kinderen spelen nog geen competitie.

Rood

In rood maken kinderen verder kennis met het tennisspel. Op dit niveau leren ze meer de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Er wordt gespeeld op een aangepast veld (mini) met grote, zachte ballen. Het wordt de kinderen op deze manier makkelijk gemaakt al snel een rally te kunnen spelen.

Oranje

In oranje gaan we weer een stapje verder. De kinderen leren nieuwe slagen en technieken. Ook gaan ze beginnen met het dubbelspel. Het veld wordt groter (driekwart) en de ballen wat zwaarder en kleiner (maar nog niet zo zwaar als een gele bal).

Groen

Groen is de laatste fase in de voorbereiding naar tennis op de hele baan met ‘echte’ ballen. Er wordt al wel gespeeld op de hele baan, maar de ballen zijn nog aangepast. Technieken, tactieken en atletische vaardigheden worden verder ontwikkeld. Wedstrijdjes worden ook steeds ‘echter’ en belangrijker.

Geel

Na groen zijn de kinderen klaar om op de hele baan te spelen met de bekende gele ballen. Ze beheersen de juiste techniek om op een hele baan rally’s te spelen. De KNLTB adviseert dat kinderen t/m 10 jaar in ieder geval met groene ballen blijven spelen. Dit moedigt de techniek aan.

Kijk voor meer informatie op: www.tenniskids.nl